Новини

Зам.-министърът на образованието: „Вървим в правилната посока, но е нужно време”

18:59 05/Април/2016
Прегледана: 2132 пъти, Елица Върбановска
Зам.-министърът на образованието: „Вървим в правилната посока, но е нужно време”

Преподавателите от Природо-математическа гимназия – Ловеч, се срещнаха със заместник-министъра на образованието Диян Стаматов. Той говори за идеите, заложени в новия закон за предучилищно и училищно образование, като обърна внимание на олекотяването на учебното съдържание. „Искаме да освободим учителите от задължителното съдържание, като същевременно учениците да учат по-малко, но да знаят повече“, сподели Диян Стаматов. Зам.-министърът фокусира и върху надграждането на знанията, на високото качество на образованието, което може да бъде постигнато само чрез индивидуален подход.

Учителят е изключително важен за цялата система, ролята му е да въведе закона в работата си от новата учебна година стъпка по стъпка, убеден е зам.-министърът. По думите му именно учителите реално правят така, че ученикът да е в центъра на образователния процес. За да се случи това, обаче, всички ние имаме нужда от качествена квалификация – полезна и различна, а не просто поредното скучно обучение. „Искаме да привлечем младите в професията, които са малцинство, но са много важни за системата, като ги стимулираме чрез адекватно заплащане“, добави още Стаматов.

От следващата учебна година директорите ще получат голяма свобода, но тя е за сметка на нови отговорности, които трябва да поемат: изграждане на цялостна задълбочена стратегия и политика за училището, работа с новосъздадените обществени съвети, атестиране на преподавателите и квалифицирането им.

В последвалата кратка дискусия учителите от ПМГ засегнаха темите за натовареността, проблема с учителските кадри, ученето заради оценки, а не получаването на знания. „Да бъдем малко по-усмихнати и позитивни, вървим в правилната посока, но е нужно време.“, заяви накрая Диян Стаматов.

„Нека да се върнем при децата, за да успеем” – призова и началникът на Регионалния инспекторат по образование – Ловеч, Еленко Начев, перифразирайки японската поговорка „Върни се, за да стигнеш“.

В края на посещението си в ПМГ Диян Стаматов съобщи за провеждането на Национален учителски събор през юни, на който очакват над 15 000 човека, както и идеята за създаване на Клуб на напусналите системата.

Зам.-министърът Диян Стаматов беше в Ловеч за откриването на Националната Олимпиада по физика, домакин на която е ПМГ – Ловеч.