Новини

На остров Мадейра ученици от ППМГ разказваха за България

10:26 20/Април/2022
Прегледана: 908 пъти, Вихра Стефанова
На остров Мадейра ученици от ППМГ разказваха за България
От португалския остров Мадейра се завърна екипът на ППМГ – Ловеч, след 7-дневна мобилност по програма „Еразъм+“. Визитата бe част от дейностите по проекта „Мисли глобално, действай локално – нашите гори“ (Think Global, Act Local – Our Forests), в който участват училища от Германия, България, Естония, Кипър и Мадейра. Учителите Елица Върбановска и Емилия Денчева и учениците Десислава Николова, Камелия Николова, Славена Петкова (XIв) и Нина Вачева (VIIIа) представиха достойно училището и града, разказвайки интригуващо и на добър английски за България, Ловеч и Профилирана природо-математическа гимназия.
 
По време на мобилността участниците създадоха приятелства с домакини и гости, участвайки в наситената със събития програма. Запознаха се с живота на местните хора и обучението в Сантана. Имаха уникалната възможност да се разходят покрай левадите (напоителни канали) по красивите пешеходни пътеки и да преживеят 5-километров поход на острова.
 
Посещението в тематичния парк в Сантана обогати представите на участниците в проекта за населеното място, представяйки моменти от откриването на острова, основни елементи от бита и културата на местните хора – тобоган, малка островърха къщичка, парапланеризъм, понша и др.
 
В един от следващите дни бе организирана обиколка на острова, по време на която посетиха Музея на известното вино Мадейра в Сан Жоржи. Разгледаха Порто Мониш и хвърлиха поглед от високо от скалата Кабо Жирао.
 
По време на организирания от домакините риболов Славена хвана най-голямата дъгова пъстърва в парк Рибейра Примейра и засади типично за острова дърво. Стана ясно, че основният стремеж на жителите е инвазивните растителни видове да се унищожават, а да се запазват ендемичните. На връщане участниците разгледаха Машико – мястото на острова, на което за първи път стъпва човешки крак.
Последният ден беше посветен на столицата – Фуншал, като разходката започна в ботаническата градина, събрала уникални видове от цял свят, и завърши с посещение на Музея на Кристиано Роналдо.
 
Като подарък за домакините учениците занесоха рисунки от най-малките – петокласниците и шестокласниците на ППМГ, изобразяващи представата на децата за приказния остров.