Новини

Евродепутат към ученици: „Вие сте истинските граждани на Европа!”

11:43 22/Януари/2018
Прегледана: 1749 пъти, Текст: Елица Върбановска; Снимки: Галин Ганев
Евродепутат към ученици: „Вие сте истинските граждани на Европа!”

"Ловеч е Европа!" – това бяха първите думи, с които започна срещата на младши посланиците от Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, с българския евродепутат Петър Курумбашев. „Днес се радвам много, че имам възможността да се видя с вас, защото се надявам от тази среща вие да се запалите да научите повече за Европа и да преодолеете това отчуждение – тук е Ловеч, а там е Европейския съюз. Имайте самочувствието, че сте достойни граждани на Европа и на Европейския съюз. Смисълът на Европейския съюз е да бъде съюз на равноправни държави и равноправни граждани, а не да се направи съюз, в който едни са първа категория, а на други им е позволено просто да присъстват. Така че имайте това самочувствие и се надявам от този проект да излязат хора, които ще се запалят първо да научат повече за Европейския съюз, а утре ще работят в неговите институции.”

В обръщението си към учениците Петър Курумбашев разказа за пътя си от математическата гимназия и отбора по шахмат на столичния „Локомотив”, през „Ку-ку”, работата си на общински съветник, после и народен представител и наблегна на това, колко полезна е математиката, дори учениците да не виждат някакъв реален резултат в момента. Той представи подробно и с конкретни примери работата си в Комисията за индустрии, иновации и енергетика, в ролята си на докладчик в Европейската агенция по киберсигурност, която иска да обедини усилията на отделните страни в борбата срещу хакерските атаки. В разговора с младежите българският представител в Европейския парламент сподели и по какви теми работят в другата комисия – по транспорт и туризъм. Част от разговора беше и за делегациите, член на които е Петър Курумбашев – за Черна гора, Европейски съюз – Китай и Европейски съюз – АСЕАН.

Учениците от своя страна зададоха много въпроси по теми, които ги вълнуват, сред тях Брекзит, разликата между националния и Европейския парламент, бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ, китайската икономика, електронната търговия. Бяха засегнати също корупцията, свободата на словото и Истанбулската конвенция.

Музикален поздрав поднесоха ученици от 6 клас, а младши посланиците Весела, Кристина, Тоня и Ювелия изпяха „Заедно” в края на срещата.

Разговорът бе част от дейностите по Програмата за училища-посланици на Европейския парламент. Учениците подариха на евродепутата рисунка, запечатала страстта и хобито му и обещаха това да не е последната им среща. Посланието, което Петър Курумбашев написа в книгата за гости на гимназията, е: „Вие сте истинските граждани на Европа! Тя стои на пръсти и гледа вас!”