Новини

Програма „Еразъм+“ събра европейски партньори в ППМГ – Ловеч

19:58 09/Юни/2022
Прегледана: 313 пъти, Емилия Иванова
Програма „Еразъм+“ събра европейски партньори в ППМГ – Ловеч

Учители и ученици от четири европейски държави гостуваха на ППМГ – Ловеч, като част от мобилностите по проект „Мисли глобално, действай локално – нашите гори“ (Think Global, Act Local – Our Forests) по програма „Еразъм+“ от 30-и май до 3-и юни. Представители на Германия, Естония, Кипър и Мадейра работиха с българските си партньори по проблеми, свързани с опазването на околната среда и възможностите за тяхното решаване.

Обиколка на Профилирана природо-математическа гимназия постави началото на дейностите по мобилността, а г-жа Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, приветства участниците и ги поздрави за приноса им за спасяването на горите.

С презентации, представящи културата, бита, образователната система и старите дървета в съответните държави участниците изразиха своето отношение към природата, обменяйки идеи и демонстрирайки толерантност към мнението на другите.

Гостите посетиха Крушунските водопади, Деветашката пещера, Беклемето, еко-пътеката „Искър-Панега“, запознаха се с местната флора и фауна, докоснаха се до българските традиции и обичаи и създадоха нови приятелства.

Народни танци и типична за всяка държава храна бяха част от международната вечеря, на която присъстваха и родителите на българските участници. Баница, погача, кюфтета, череши се оказаха любима храна и на българи, и на гости. Българска питка месиха с голям ентусиазъм представители на всяка държава, а по-късно сами опитаха кулинарните си произведения. Вечерта завърши с бляскаво огнено шоу в двора на училището.

В последния ден гости и домакини посетиха мандра Горан и дегустираха традиционни български сирене, кашкавал и кисело мляко.

Дейностите по проекта бяха онагледени с изложба в ППМГ, а ученици и учители посадиха червен дъб в двора на училището, като домакините поеха ангажимента да се грижат за него.

Участниците в следващата мобилност очакват с нетърпение заключителния етап, по време на който ще връчат на представители на Европейския парламент петиция за опазване на горите.