Новини

Чаровната Ирина Христова ОТНОВО с награда

12:06 24/Април/2017
Прегледана: 2077 пъти, Снежана Генова
Чаровната Ирина Христова ОТНОВО с награда

На 8 и 9 април 2017 г. в гр. Варна се проведе Първи национален конкурс „Космическите отпадъци - от проблема към решението“, част от Пролетен фестивал „Варна – Европейска младежка столица“.

В конкурса взеха участие 12 отбора  от страната , както и студенти от ТУ София и  ТУ – Делфт- Холандия.

ППМГ Ловеч представи съвместен проект с ПМГ „Проф Емануил Иванов “- гр Кюстендил, чиито автори са Ирина Христова (ППМГ- Ловеч) и Станисав Димитров (ПМГ- Кюстендил), с ръководител Снежана Генова(ППМГ- Ловеч). Интересното е,  че само нашият екип е от градове без обсерватория. Задълбочената теоретична подготовка на участниците ни, анализирането на голям по обем научен материал и страхотната подготовка по информационни технологии им даде възможност да реализират своя проект.

Отборът от двете гимназии завоюва престижното Второ място, чиято голяна награда е паричната сума от 1000 лв. Както и множетво предметни награди.

Проектът донесъл II място удиви журито със задълбоченото  проучване на проблема  и изработката на уеб сайт с включени уникални компютърни  3D анимации на орбитиращи около Земята  сателити в реално време. Участниците получиха предложение за участие в нов конкурс на космическа тематика „Марсианци“.

Организатор и спонсор на събитието е фирма „Екомакс“ООД  Варна, която пое разходите по пребиваването на участниците на състезателите по време на събитието. Успех на Ирина и Станислав!  Може би и твоя път е като на други трима ловчалии, които работят в НАСА.