Новини

Вълшебно музикално пътешествие от Мандолинен квинтет „София“

Вълшебно музикално пътешествие от Мандолинен квинтет „София“
Мандолинен квинтет „София“ в състав Гинка Илиева, Йоана Димитрова, Мария Стоянова, Николай Петров и Славчо Николов, зарадва шестокласниците на Математическата гимназия в Ловеч с невероятен урок-концерт. Те отведоха на пътешествие в необятния свят на музиката присъстващите в Актовата зала на училището.

Вълшебните звуци на мандолините, придружени от мандола и акустична китара, пренесоха учениците в един различен свят, представяйки емблематични произведения, познати и от големия екран, на световни и класически български композитори, преминаха през съвременни авторски пиеси на Славчо Николов и завършиха с кан-кан.
Освен удоволствието от допира и досега до талантливите музиканти, представили страната ни в далечен Кувейт и Дубай, учениците разбраха много за различните музикални формации, инструменти и стилове.

На финала шестокласниците бяха „изпитани“ от своя преподавател по музика Маринела Дочева в платформата Kahoot, чрез игра, съдържаща въпроси за изсвирените произведения и автори. Класиралите се на първите три места ученици получиха подаръци от създателя и творчески ръководител на Мандолинен квинтет „София“ Славчо Николов.

Директорът на Профилирана природо-математическа гимназия Венцеслав Георгиев връчи на музикантите благодарствена грамота, с която пожела нестихващ творчески ентусиазъм и нови поводи за гордост на квинтета.
 
Мандолинен квинтет „София“ е проект на китариста на Б.Т.Р. Славчо Николов. Създаването на квинтета е резултат от интереса и любовта му към класическата музика и класическите струнни инструменти, които са неизменна част от творческия му път.

Иновативното събитие беше част от проектните дейности по НП „Образователни маршрути“, модул 2 – Културните и научни институции като образователна среда.