Новини

Математическата изгради и откри STEM център „Наука и откривателство“ по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”

17:12 13/Април/2022
Прегледана: 631 пъти, Венцеслав Георгиев
Математическата изгради и откри STEM център „Наука и откривателство“ по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”
По повод хубавото събитие за откриването на нашия STEM център по наука и откривателство, преди рязането на лентата кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подари на директора на гимназията Венцеслав Георгиев пластика, която изобразява „Законът за пропорциите“ на Леонардо да Винчи.

Пожелавам хармонията и красотата да съпътстват всяко ваше начинание и да не спира вашия полет, каза кметът Корнелия Маринова. Тя припомни, че днес е Ден на космонавтиката, а Профилираната природо-математическа гимназия е тясно свързана с първия космонавт Юрий Гагарин, тъй като преди години е носила неговото име.

„Приемам този център като трансформация на образованието, то не бива да бъде консервативна затворена система, то трябва да спазва принципите на постигнатото, но и да надгражда с позитивните достижения на науката. STEM центъра разбирам като една такава крачка, затова ви благодаря за усилията и ви поздравявам за реализацията на проекта.“ Това каза при откриването на STEM центъра „Наука и откривателство“ в Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч областният управител Виктор Стойчев. Той връчи на директора Венцеслав Георгиев поздравителен адрес, в който още се казва: „Образованието винаги е било и си остава сред основните приоритети на държавата. Ето защо приветствам въвеждането на новаторски подходи в обучението на децата.“

Центърът е изграден по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” на МОН с 300 000 лева, както и с 36 000 собствени средства на гимназията. Центърът по природни науки, изследвания и иновации има обособени зони за моделиране и изработване, инкубатор за идеи, математически анализи и за изследване и експериментиране. Създадено е ново учебно съдържание за 56 интегрирани урока по химия, физика, биология математика, информатика и информационни технологии модули за метеорология, геодезия, роботика, 3D дизайн, екология и астрономия.

Гости на събитието бяха още Еленко Начев - началник на Регионалното управление по образованието – Ловеч, Ловчанският митрополит Гавриил, свещеноиконом Любомир Казашки, Николай Николов – председател на училищното настоятелство при Профилираната природо-математическа гимназия – Ловеч, Ралица Попова - партньор по проекта и председател на Сдружение „Знание“ – Ловеч, представители на партньорът по проекта печатница "Дъга" ООД, отпечатали всички визуализации, Пламен и Десислава Иванови – собственици на строителна фирма „Идея Лукс“ ООД, реализирала строителните дейности, Димитър Петков – директор на Профилираната природо-математическа гимназия – Ловеч от 1996 г. до 2020 г., Никол Кривошиева – графичен дизайнер, реализирала графичния дизайн на проекта, учители и ученици от гимназията.