Новини

Ученици от ПМГ с отлично представяне на Областният кръг на олимпиадата по ИТ

15:39 16/Март/2015
Прегледана: 2361 пъти, Венцеслав Георгиев
Ученици от ПМГ с отлично представяне на Областният кръг на олимпиадата по ИТ
Ученици от Природо-математическа гимназия се представиха отлично на провелия се на 7 март в Троян областен кръг на 13-тата Национална олимпиада по информационни технологии.

В категория „Мултимедия“ Галин Георгиев и Борислав Борисов от 8 В клас представиха своята интерактивна презентация “Многостените в 6 клас”. Проектът включва набор от авторски клипове и калкулатори, с които изучаването на ръбестите тела и формулите e по-леко и забавно. Техният проект може да се използва в часовете по математика в шести клас. Ръководител е г-жа Надежда Николова - учител по информатика и ИТ.

В категория „Приложни програми“ Иво Яков от 12 Б клас чудесно защити проекта си MicroControl, в който е разработил робот, програмиран на програмните езици C++ и C#.
Проектът е изграден от четири модула
  • Микроконтролер, управляващ няколко различни устройства
  • Програма, управляваща микроконтролера
  • Връзка между програмата и микроконтролера
  • Връзка между микроконтролера и отделните устройства
Алгоритамът е разделен на две части. Едната се намира в приложната програма, а другата във флаш паметта на микроконтролера.
Роботът има два електромотора с механични редуктори, които се управляват от LN298N h-bridge чип. Този чип взима информация за състоянието и скоростта на електромоторите чрез дигитален сигнал, изпратен от GPIO портовете на микроконтролера. Робота има серво мотор и ултразвуков датчик за разстояние, които са свързани с микроконт-ролера и се използват във вид на сонарна система.
Приложната програма използва серийна COM-порт връзка за да изпраща информация за състоянието на робота до микроконтролера, който след обработката и отговаря през COM-порта.
От приложната програма потребителят може директно да управлява робота и да го кара да се движи или да се оглежда посредством сонарната система.

Двата проекта бяха успешно представени и защитени, с което се допускат за разглеждане от националната комисия и одобряване за националния кръг на олимпиадата по ИТ.