Новини

IX Национално състезание за ключови компетентности по природни науки

21:44 20/Ноември/2016
Прегледана: 2197 пъти, Венцеслав Георгиев
IX Национално състезание за ключови компетентности по природни науки
"Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново." Алберт Айнщайн

Профилирана природо-математическа гимназия бе домакин на IX Национално състезание за ключови компетентности по природни науки, организирано от Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието - Ловеч, под патронажа на кмета на община Ловеч. То се откри нa 18 ноември и продължи до 20 ноември, съобщи Иваничка Буровска, експерт по природни науки в Регионалното управление на образованието в Ловеч.

В състезанието участваха 60 ученици от цялата страна. Те са от 6-ти до 10 клас. "Това са ученици, които проявяват задълбочен интерес към учебните предмети "Човекът и природата", "Физика и астрономия", "Химия и опазване на околната среда" и "Биология и здравно образование", добави Иваничка Буровска.
Темата на състезанието е "Науката не е от вчера", а участниците бяха разделени на 10 отбора.
В първия ден от състезанието - събота, за 90 минути учениците решаваха теоретични задачи, а на следващия ден трябваше да се справят за 120 минути с практически задачи като квасене на мляко, проверка за наличие на скорбяла и увеличено количество на белтъци в млякото и др.

Сред 60-те учестници бяха учениците от ППМГ – Ловеч Иван Цветанов Стефанов от 9 в клас, който заедно със своя отбор спечели сребърен медал от състезанието и Борислав Стефанов Борисов от 10 в клас, който също се представи отлично.

Наградите на победителите връчи Диян Стаматов – заместник-министър на образованието и науката, на техните подгласници Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, а на заелите трето място Еленко Начев – началник на РУО - Ловеч.

В мото на състезанието се превърна един цитат от Алберт Айнщайн - "Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново“, текстът беше част от заданието на една от задачите.