Новини

Фондация „Христо Ботйов“ връчи националната награда „Даскал Ботьо Петков“ на г-жа Грета Лакова – ст. учител по български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч

12:21 13/Ноември/2019
Прегледана: 827 пъти, снимки и текст - в. "24 часа", Община Ловеч
Фондация „Христо Ботйов“ връчи националната награда „Даскал Ботьо Петков“ на г-жа Грета Лакова – ст. учител по български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч

По време на празничния концерт, организиран от Община Ловеч и посветен на 1 ноември – Деня на народните будители бе връчена Националната награда „Даскал Ботьо Петков“ на г-жа Грета Лакова – ст. учител по български език и литература в Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч.

Гост на Ловеч беше Боян Ботйов, председател на фондацията и правнук на брата на Христо Ботев – ген. Кирил Ботев.  Г-н Ботйов лично връчи наградата на г-жа Лакова, с която се удостоява ежегодно един учител в страната по хуманитарни науки в навечерието на 1 ноември.

Г-жа Лакова е завършила „Българска филология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с втора специалност „Немска филология“. Повече от 20 години преподава български език и литература в математическата гимназия в Ловеч.

Резултатите от работата на г-жа Лакова може да се сравнят с постиженията на нейни ученици на Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас за учебната 2018/2019 г., които постигнаха среден резултат от 85,72 точки. Това нарежда Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч на осмо място в страната.

Аз съм само просветител, уча се от будителите, казва г-жа Лакова в интервю пред вестник „24 часа“. Специално тези деца да бъдат мотивирани, не е трудно. Идвайки в математическата гимназия в пети клас, те са си поставили по-високи цели. Много е важно, че родителите подкрепят процеса на обучение. В съвременният свят създаваме много кратки текстове, говорим малко, еднозначно понякога.