Новини

Единадесетокласникът Теодор Христов от Профилирана природо-математическа гимназия - Ловеч в екипа на ТОМ (Tikkun Olam Makers - от иврит, „Поправяме света”)

13:13 01/Април/2019
Прегледана: 684 пъти, Надежда Николова
Единадесетокласникът Теодор Христов от Профилирана природо-математическа гимназия - Ловеч в екипа на ТОМ (Tikkun Olam Makers - от иврит, „Поправяме света”)

Теодор Христов е ученик в единадесети клас на ловешката Профилирана природо-математическа гимназия. Най-голямо удоволствие му носят програмирането, роботиката, електрониката и техните приложения при решаването на реални проблеми. Това е и главната причина, поради която взима участие в ТОМ.

ТОМ (Tikkun Olam Makers - от иврит, „Поправяме света”) е формат, който събира заедно т.нар. „нуждознайци“, познаващи нуждите на хората с увреждания, и „мейкърите“ – инженери, дизайнери и изобретатели. Целта на събитието е за 72 часа да се изработят технологични решения с подръчни материали, които да бъдат от полза на хората със специални нужди.

Екипът, в който попада, го събира с още петима напълно непознати. Целта им е създаване на устройство, което да бъде използвано от актьорите с увреден слух - Росица Караджова и Митко Якимов. Така се "ражда" вибрационния приемник, който те да използват на сцената в своите бъдещи представления. Целта в началото изглежда непостижима само за 72 часа, но успяват и е налице работещо решение за десетки, а и дори стотици актьори в цял свят.
Устройството е съставено от централен предавател, върху който има разположени 7 бутона, включващи вибрационните механизми, и приемници, които се закрепват върху дрехите на актьорите.

Срокът за изпълнение изтича, проектът е представен и защитен по най-добрия начин пред жури и публика с много тестове и оптимизация . Актьорите Роси и Митко са изключително щастливи, че група непознати ентусиасти правят подобно нещо за тях. Този проект е иновация и е първи по рода си в България. По тази причина са спечелени менторство и подкрепа при изграждането на следващите прототипи на устройството от българска софтуерна компания.

Плановете на екипа са да се оптимизират механизмите и устройството да бъде използвано не само на сцената, а също и извън нея.