Новини

45 години ПМГ - „Всяко дълго пътуване започва с една единствена крачка“

45 години ПМГ - „Всяко дълго пътуване започва с една единствена крачка“

10:02 16/Май/2016
Прегледана: 3226 пъти, Венцеслав Георгиев

С награждаване на победителите от олимпиади, състезания и конкурси и с концерт на русенската филхармония Природо-математическата гимназия - Ловеч отпразнува своята 45-годишнина. За този период училището са завършили 4852-ама ученици, голяма част от тях са продължили образованието си в елитни университети у нас и в чужбина, възпитаниците показват високи резултати на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, както и неизменно печелят престижни отличия от различни надпревари.

С тази равносметка директорът Димитър Петков заключи: „Ние винаги търсим победата и утвърждаваме еталоните на висок професионализъм, нашата най-важна цел е успехът на възпитаниците ни. Докато го има училището като мост, по който поколенията минават, България ще я има.“ Той получи от кмета на Ловеч Корнелия Маринова специалния почетен плакет на общината с инкрустиран герба на града, който се връчва за първи път официално. „Община Ловеч ще има ПМГ на дневен ред и като мисъл, и като ангажимент“ – обеща кметът.

ПМГ получи още почетния знак на РИО – Ловеч, връчи го лично началникът му Еленко Начев, 20 години от чийто живот са трайно свързани с Математическата.

Изключително емоционално бе словото на областния управител Ирина Митева, възпитаник на ПМГ: „Да съм днес тук пред вас за мен е огромно вълнение. И не защото това е празник на едно училище, а защото е празник на моето училище! Това означава, че съм лично свързана, че това е и моят празник! Затова простете трепета в гласа ми.

Последната добра новина, която прочетох бе за успеха на Ирина Христова от 10 „в“ клас, Лили Стефанова и Радина Иванова от 11 „в“ клас, донесли първо място в своята категория на състезание в Москва. Казвам последната добра новина, защото никога не пропускам добрите новини за ПМГ - Ловеч. А тях ги има.

Нашето училище днес навършва 45 години. Толкова, на колкото съм и аз. Тоест съм връстник на училището. Повярвайте, хубава възраст. И в житейски план, и за едно школо. Време достатъчно да се докажат качества, да се научат уроци, да се начертаят планове и да се работи за осъществяването им.

И аз съм сигурна, че ПМГ е направила всичко това - вече е доказала качеството на обучение тук и има планове за развитие и работи ПМГ - Ловеч да бъде предпочитано училище с модерно и качествено образование, подготвящо своите възпитаници за най-добрите ВУЗ-ове у нас и в чужбина.

Пожелавам на всички - и на учителите, и на учениците здраве и нови успехи не само в учебните часове, а във всякакви видове състезание - и творчески, и спортни, и учебни.

Пазете духа и атмосферата на училището и не допускайте шум в системата. Живейте и работете така че винаги като се заговори за ПМГ да се усеща респект и уважение, защото и вие, и училището го заслужавате. Много бих искала и след още 45 години, вече като побеляла старица да прекрача прага на Математическата със същото вълнение, с което съм тук и днес. Защото тя ще остане винаги МОЕТО училище. Сигурна съм, че и вие искате бъдеще за нея, защото е ВАШЕТО/НАШЕТО училище.

На многоя лета и на добър час в годините напред!"

Сред гостите бяха още народният представител Антон Долапчиев - възпитаник на ПМГ, първият директор на училището Христо Илиев, председателят на училищното настоятелство Николай Николов, директори на ловешки училища и много учители и служители отдали живота и душата си на гимназията като Недялка Хасъмска, Доко и Катя Хаджийски, Дончо Цочев, Иванка Терзиева, Пенка Вълчанова, Йонка Иванова, Дима Буюклиева, Мариана Димова, Добринка Кънъкова, Иван Хаджийски, Мариана Найдекова, Радка Ангелова, Цветанка Колева, Евгения Пенчева, Мариана Гергинова, Стефанка Василева и др.

Тържеството завърши с музикален подарък за ученици, учители и гости – рок симфония с хитовете на „Куин“.

След представлението народния представител Антон Долапчиев лично засади люляк в двора на гимназията, люлякът символ на Ловеч.