Златни медали от Москва за ученици от Математическата

Венцеслав Георгиев | 11:44 13/Май/2019
Прегледана: 237 пъти.

 

За  четвърта поредна година ППМГ - Ловеч изпаща отбор към международния кръг на MITE (Methodics and Information Technologies in Education - Методика и информационни технологии в образованието). Тази година участниците Деян Димитров  (XI “в” клас) и Теодор Христов (XI “в” клас) се върнаха с 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Конкурсът се проведе от 30 април до 5 май в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ в Москва. Ежегодно право за участие във финалния кръг придобиват 20 български ученици, които представят страната ни на финалния кръг в Русия. Радостното е, че между тях са Деян и Теодор от нашата гимназия. Техен научен ръководител е доц. д-р Веселин Ненков, който за поредна година работи в Математическата с група от ученици с изявени таланти по математика.

Направленията бяха тринадесет, като шест от тях са за ученици. Другите са за студенти и учители. В направлението ”Геометрически миниатюри” момчетата взеха 1-во място с проекта си ”Геометрични места, породени от равнолицеви триъгълници с върхове върху окръжност” взеха 2-ро място с груповия проект ”Циклоидални криви”, направен в група с участници от Казахстан и Русия в направление ”Световни проекти”. На втория ден се провежда състезанието ”Математическа вселена”, където участниците са разделени на различни отбори. От там отборът на Деян взе 3-то място.

По думите им културната програма е била впечатляваща тази година. Участниците са били разведени из телевизионната кула ”Останкино” и са се качили на най-високата точка в Москва. След награждаването са били на посещение в бившата резиденция на граф Петър Шереметиев ”Кусково”.