Учител по английски на обучение в Ирландия

Елица Върбановска | 10:07 05/Юни/2018
Прегледана: 608 пъти.

 

Преподавателят по английски език в Профилирана природо-математическа гимназия Мирослава Димитрова беше на тридневно обучение на тема „Креативни методи за улеснение на преподаването” в град Малахайд, Ирландия. В семинара са участвали 36 учители и педагогически специалисти от Германия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Полша, Сърбия, Унгария и Финландия. Обучението е под патронажа на ирландското Национално звено за координация на проекти Leargas.

В различните сесии и дейности участниците са използвали нови, креативни методи в преподаването – видео, драма, презентации, изготвяне на арт-инсталации, както и движение. Интерес е предизвикало и използването на новосъздадено приложение за анимация Stop motion, което създава илюзията за движение. Чрез този метод може да се представи на учениците песен, момент от литературно произведение, да се симулира опит или просто да се разкаже някоя поучителна история. Чрез основната тема –
креативност и конструктивна мисъл, са създавали работни таблици, запознали са се с популярния метод за брейнсторминг, справяне с проблеми и взимане на решения на Едуард де Боно, познат като “шест мислещи шапки”.

Като част от социалната и културна програма учителите са посетили Замъка и градините в Малахайд, както и столицата Дъблин.

Обучението е по дейността за Транснационално сътрудничество на Програма Еразъм+. Тримата представители на България са избрани от отдел „Международно сътрудничество“ към Центъра за развитие на човешките ресурси, след обявен конкурс.