Отборите на ПМГ – победители в литературна игра

Елица Върбановска | 09:08 01/Април/2015
Прегледана: 2355 пъти.

 

Отбор на Природо-математическа гимназия спечели състезанието „Класиците - кой, какво, кога?”, организирано от Ловешката библиотека. Осмокласниците Борислав Борисов /8В/, Иван Готев /8В/ и Йоан Радев /8Г/ успяха да изпреварят друг наш отбор след допълнителна задача. На второ място останаха десетокласниците Светла Данова, Йоан Филипов и Яна Савева /всички от 10 А/. Треньорите, подготвили двата отбора, са преподавателите по български език и литература Пенка Михнева и Павлина Матеева.

До втория финален кръг на надпреварата достигнаха осем отбора /шест от които от ПМГ/, както и двама индивидуални участници, класирали се след първия етап на играта в оспорвано състезание. Целта на играта беше учениците да проверят знанията си за българските класици. Литературната игра имаше три задачи – в първата тийнейджърите трябваше да определят, дали са верни или грешни твърдения, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Втората задача – „Игрословица”, изискваше отговорът на въпроса да съответства на предварително определен брой квадратчета. При последното препятствие „Познай кой? Познай какво?” участниците трябваше да отговорят на зададения въпрос като поставят снимката на автора. Учениците имаха на разположение галерия от портрети на български класици, изучавани в училище.

Победителите ще посетят постановката „Хъшове” по повестта „Немили-недраги“ от Иван Вазов в Народния театър в София в началото на април.

Играта се организира за втора поредна година от Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – Ловеч.

Снимки: Албена Йончева