Евродепутат Ева Майдел проведе публична дискусия с ученици от осмите класове на Математическата за киберсигурността

Венцеслав Георгиев | 16:40 21/Септември/2018
Прегледана: 613 пъти.

 

Навременна и много полезна е проведената публична дискусия за киберсигурността и безопасното поведение в интернет с учениците от осмите класове в Профилираната природоматематическа гимназия на 21 септември т.г.

Известно е, че скоростта на развитие на новите технологии е възможност за икономически просперитет, но и голямо предизвикателство. До 2020 г. ще има 50 милиарда свързани устройства в целия свят. Киберпрестъпленията са безпрецедентни по своята същност, защото те могат да засегнат няколко държави и милиони граждани в един и същи момент.  Дигиталната грамотност е необходимо условие, за да защитим личното си пространство онлайн, но и да предпазим населението от масова кибер-атака. Тази тематика бе в основата на разговорите.

Специално за дискусията в Община Ловеч, по покана на кмета Корнелия Маринова, пристигна Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, който от дълго време работи по въпросите за киберсигурността.
„Темата е важна не просто за нашето бъдеще, а за днешния ден и затова сме поканили най-големите специалисти в страната, и в Ловеч“, изтъкна кметът Корнелия Маринова.

В групата лектори влизаха Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП – МВР, Иван Пенев, разузнавач в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР – Ловеч, и Нели Патаринска, секретар на Общински съвет по наркотични вещества в Община Ловеч.
Дискусиите са част от серията „Безопасен интернет за хората” в рамките на кампанията „Безопасен интернет за ЕС”.  Затова срещите започнаха с видеобръщение на Мария Габриел, европейски комисар за цифрова икономика и цифрово общество.

„Важно е всички ние да споделяме отговорността за постигане на нашата обща цел за осигуряване на бързи и гъвкави решения, които могат да предпазят децата от опасностите в интернет. Горда съм, че кампанията се разраства в цяла Европа и извън нашия континент“, се казва в обръщението на Мария Габриел.
„Понякога технологиите правят така, че ние да нямаме пълен контрол това което се случва. Но днес виждаме как една европейска кампания, която тръгна от Брюксел, стигна до вас в Ловеч. Това ще е една динамична и откровена дискусия, само така можем да помогнем“, бе част от обръщението към присъстващите на Ева Майдел.

Срещата с осмокласниците бе насочена към разговор за торент-сайтовете, как да си пазим профилите и паролите, как да се внимава със запознанства с профили на непознати хора и прочие.

Участниците набелязаха бъдещи срещи по тематиката, Явор Колев обеща пак да се срещне с тях.

Източници - пресцентър и сайт на Община Ловеч