ПМГ намери своите математически таланти

Елица Върбановска | 16:37 05/Юни/2016
Прегледана: 1816 пъти.

 

Антония Петкова е големият победител в състезанието „Откриване на млади таланти по математика”. Със своите 70 точки тя оглави класирането в надпреварата, проведена на 4 юни в Природо-математическа гимназия. Втора остана Виолета Стоянова с 68 т. Четвъртокласниците Бояна Владимирова и Александър Тотев си разделиха третото място с равен точков актив – 62. Грамота за отлично представяне получиха също Ивайло Георгиев и Михаил Александров, заели 5 и 6 място, съответно с 57 и 56 точки.

Малките математици трябваше да се справят с различни по трудност логически, изискващи съобразителност, задачи – 10 тестови, с отбелязване на един верен отговор от 4 възможни; 5 текстови, за които ученикът записва отговор и 2 задачи, за които се пише подробно решение и носят най-голям брой точки.

За първи път тази година резултатите бяха разсекретени пред учениците и техните родители, които присъстваха в Актовата зала на гимназията, проследявайки отварянето на всяка една работа.

Математическото състезание служи като вход за пети клас на ПМГ – Ловеч, за новата учебна година. Първите 26 ученици в класирането имат право да се запишат в гимназията; приемането на документи е от 6 до 10 юни 2016 г. включително. Незаписалите се ученици в този срок губят мястото си и ще бъдат поканени за записване следващите по реда на класиране.

Тази година в състезанието участваха 70 четвъртокласници от всички училища в града, като първите пет места заеха представители на ОУ „Васил Левски” – Ловеч.