Ловчалийка – в световно състезание по биология

Елица Върбановска | 08:00 19/Октомври/2016
Прегледана: 1205 пъти.

 

Илка Цветкова - възпитаничка на Профилирана природо-математическата гимназия – Ловеч, е част от българския отбор, който ще участва в световно състезание по синтетична биология в Бостън в края на октомври. За сайта на гимназията ни Илка Цветкова сподели подробности:

„Нашият проект цели да увеличи продукцията на киселото мляко, което е изцяло зависимо от една от най-важните бактерии в родната хранително-вкусова промишленост – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Освен тяхното приложение като закваска, тези бактерии се използват за производството на пробиотици и други полезни продукти. Обикновено използваните микроорганизми биват замразявани и изсушавани (лиофилизирани) с цел транспорт, именно технологията води до огромни загуби на живи клетки.За съжаление, това е единственият познат метод за дълготрайно съхранение – бактериите са изключително чувствителни в активното им състояние.

Нашият проект се стреми да преодолее тези препятствия, чрез увеличаване на резистентността на млечнокиселите бактерии към изсушаване и ниски температури. Ние ще копираме способността за проявата на тези свойства от тардигради (бавноходки) – забележителни организми, известни със способността си да оцеляват в екстремни условия.”

В световното състезание iGEM (International Genetically Engineered Machine) по синтетична биология участват студенти от 300 университета от целия свят, които се борят за решаване на глобални проблеми, касаещи обществото. Провежда се от 13 години, като тази година България сформира отбор за първи път. Идеята идва от Борис Киров, преподавател в Технически университет, който сформира отбор от студенти от Технически и от Софийски университет. Синтетичната биология е ново направление в науката, което стимулира развитието на организмите. Българският екип от четирима млади учени работи върху проекта си повече от 7 месеца.

„Аз участвам в биологичната част и разработването на самия проект, както и в кампаниите за събиране на средства и популяризиране на проекта. Специалността ми е молекулярна биология към Биологически факултет на Софийски университет, 4-и курс. За мен участието в този проект означава възможност за реализиране на значим за нас проект и подпомагане развитието на науката в България.

За всеки етап от състезанието са необходими средства: 5000 долара за регистрация на самия отбор и по 800 долара за участие в самите финали за всеки член от отбора и всички пари ги събрахме чрез дарители, кампании, продаване на тениски на улицата, големи фирми и университетите ни”, сподели още Илка Цветкова.

Надпреварата ще се състои между 27-31 октомври в американския град Бостън.